İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Erşan; Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ve Erciyes Üniversitesi ortaklığında, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hastaneleri Poliklinik girişinde açılan standa, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımız Dr. Burhan Akın, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Halil Kafadar, Başkan Yardımcımız Uzm. Dr. Sadi Tacettinoğlu, hastane yöneticileri ve tıp fakültemizin değerli hocalarıyla birlikte ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyarette konuşan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Erşan; riskli yaş gruplarındaki vatandaşları kanser taraması yaptırmak için sağlık tesislerine davet ederek; "Kanserle ilgili farkındalık haftası münasebetiyle bugün İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Erciyes Üniversitesi Hastanemizle birlikte bir faaliyet yürütüyoruz. Bakanlığımızın en çok üzerinde durduğu ve koruyucu sağlık hizmetleri noktasında büyük gayret gösterdiği alanlardan birisi kanser taramalarıyla ilgili konular. Ülkemizde kolon kanseri, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri ile ilgili bakanlığımız ücretsiz olarak bütün sağlık tesislerinde tarama faaliyetlerini yürütmekte. Risk grubunda olan tüm bireyleri sağlık tesislerimize davet ediyoruz. Vatandaşlarımıza özellikle bu konuda hatırlatma yapmak istiyorum. Bu hafta farkındalık oluşturmak adına sahada faaliyetler gösteriyoruz ama bu 1 güne, 1 haftaya has bir durum değil tabi ki. Sağlık tesislerimizde bu taramalar yıl boyunca ücretsiz olarak yapılmakta. Kanserde erken tanı çok önemli. İleri evrede veya yayılım gösterdiği anda yakalandığında travmatik süreçler yaşanabiliyor. Dolayısıyla ne kadar erken yakalarsak tedavi etme ihtimalimiz de o kadar yüksek oluyor. Bu yüzden bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya, risk grubundaki bireylerimizi de kanser taraması yaptırmak için sağlık tesislerimize davet ediyorum" dedi.
ERÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kayseri Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Doç. Dr. Bahadır Öz ise; "Bu ay Meme Kanseri Farkındalık Ayı, farkındalık oluşturmak istiyoruz. Her kadın 20 yaşından sonra kendi kendini muayene ile başlıyor, 25 yaşından sonra klinik muayenelerine geliyor. Muayenelerinin üzerine bizde ultrason ekliyoruz. 40 yaşından sonra ise yine en az yılda bir yapılmak üzere hastaların momografi çektirmesini istiyoruz. Bu arada kendi kendini muayene de çok önemli. Çünkü bazen görüntüleme yaptırılmasa bile, kendi kendini muayene ile de hastalık erken teşhis edilebiliyor. Riskli hastaların daha kısa aralıklarla kontrole gelmesi gerekiyor. Umarım bu çalışmalarımız bir farkındalık oluşturur" ifadelerini kullandı.