3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Kayseri Şehir Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çelik, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Erşan, Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, Şehir Hastanesi çalışanlarının hazır bulunduğu etkinliğin açılışında konuşan Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz; " Erciyes Organ Nakli Vakfı, sizlerin bu değerli çalışmalarına katkı sağlamak için kuruldu. Organ bağışını artırmaya yönelik çalışmalara hız vermek gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğümüz çok önemli çalışmalar yapıyor. Kampanyalar düzenlemek suretiyle organ bağışının daha çok yapılması gerektiği kanaatindeyim. Daha çok canlılardan nakil yapılıyor. Kadavradan yapma noktasında dünyanın çok gerisindeyiz" dedi.
Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan ise organ bağışının artırılmasına yönelik seferberlik ilan edilmesi gerektiğini kaydederek "Uzun yıllardır bu konuda mücadele veriliyor. Kayseri adına Şehir Hastanesi ve Erciyes Üniversitemizde çok güzel işler yapılıyor. Şehrimizde ciddi sayıda böbrek, kemik iliği, kornea nakli gerçekleştiriliyor. Kayseri’de geçen sene Şehir Hastanesi’nde bir ilk olmak üzere arkadaşlarımız böbrek nakli yapmaya başladı. Sonrasında karaciğer nakli ile ilgili bakanlığımıza başvuruda bulunduk, bunu da gerçekleştireceğiz inşallah. Özeleştiri yapacak olursak şehrimizde yıl içerisindeki organ bağışı sayılarının son derece düşük olduğunu görüyoruz. Sadece böbrek nakli bekleyen hasta sayımız 670. Bu hastalarımızın bir kısmı maalesef organ beklerken hayatını kaybetmekte. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, bu konuda bir farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliği gerçekleştirmek adına hepimizin gayret göstermesi gerekiyor’’ dedi.
Erşan’dan sonra kürsüye gelen Kayseri Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çelik de, toplumun organ bağışı noktasında bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak; "Bu işler tamamen her bir bireyin sorumluluğuyla gerçekleşiyor. Hastanedeki temizlik görevlisi arkadaştan, hemşireye, organ nakli gerçekleştiren hocalarımıza kadar çok büyük emek vermek gerekiyor. Bu işte gereken şeylerin en önemlisi organı bulmak idi. Yıllardır bununla uğraşıyoruz. Neticede beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları ne işe yarayacak diye düşünmemiz lazım, binlerce organ bekleyen genç insan var. Bunu kurtarmanın yolu tabi ki organ nakli" diye konuştu.
Çelik’in konuşmasının ardından Kayseri Şehir Hastanesi Üroloji Kliniğinden Doç. Dr. Mert Ali Karadağ ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinden Doç. Dr. Tutkun Talih sırasıyla sunumlarını gerçekleştirdiler.
Program daha önce böbrek nakli olan İl Sağlık Müdürlüğü personellerinden Yener Yeter’in katılımcılarla duygularını paylaşmasının ardından sona erdi.