TUBİTAK 3005 programı tarafından desteklenen ’’Toplum Ruh Sağlığını İyileştirmek İçin Birinci Basamak Sağlık Çalışanlarına Yönelik Eğitim ve Politika Geliştirilmesi Projesi’’ faaliyetleri kapsamında aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik online eğitim programı düzenlendi.
11-12 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleşen eğitim programının açış konuşmasında, Kahramanmaraş depremlerimde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Erşan; "Yaşadığımız bu hadiseler toplumumuzun ruh sağlığını maalesef olumsuz manada etkilemekte. Bu tür afetler sonrası toplumun yeniden normale dönebilmesi içim profesyonel desteğe olan ihtiyaç artmaktadır. Sağlık Bakanlığımızda toplum ruh sağlığı konusunda oluşan her türlü ihtiyacı gidermek adına gerek toplum ruh sağlığı merkezlerinde gerekse hastanelerde kurulan ilgili kliniklerde birçok çalışma yürütürken konuyla alakalı 1. basamakta sunulan ruhsal sağlık sorunlarının takip ve izleminin önemine vurgu yapmaktadır. Hocalarımız ile yakın zaman önce gerçekleştirdiğimiz görüşmede bizlere 1. basamakta görevli sağlık çalışanlarına yönelik hazırladıkları toplum ve ruh sağılığı eğitim programı projelerinden bahsettiler. Projeyi duyduğumuzda memnuniyetle karşılayarak kendilerine destek olmak istedik. Toplum olarak şu an hepimizin hocalarımızın aktaracağı kıymetli bilgilere ihtiyacı var. Hepinize katılımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Açış konuşmasının ardından başlayan eğitim programında, ruhsal hastalıkların halk sağlığı açısından önemi, birinci basamakta ruhsal hastalıkların erken tanısı ve tedavisi, psikiyatrik aciller ve travmalar sonrası ruhsal ilk yardım, ruh sağlığını koruma ve stres yönetimi konularında bilgi verildi.
Müdürlüğümüz Arge Biriminden Emel Güden tarafından organizasyonu yapılan eğitim programına, Erciyes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arda Borlu, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Saliha Demirel Özsoy ve Dr. Öğretim Üyesi Özlem Olguner Eker konuşmacı olarak katkı sağladı.