Dünya Kalp günü dünya Kalp Federasyonu ve üye kuruluşlar tarafından düzenlenen Kalp sağlığı temasının işlendiği bir gündür. İlk defa 2000 yılında kutlanmaya başlanmıştır.
Temel amacı tüm dünyada en çok ölüm nedeni olan kalp damar hastalıkları ve inmenin önlenebilmesi için yaşam tarzı düzenlemeleri konusunda toplumu bilinçlendirmektir.
Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde en önde gelen ölüm nedenidir. Türkiye'de her yıl 300.000 kalp krizi 125.000 ölüme yol açmaktadır.
Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörü ile mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenlenebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.
Hastalık ortaya çıkmadan önce alacağımız birkaç önlem ve yaşam tarzı değişikliği ile kalbimizin sağlığını koruyabiliriz.
Tütün ve benzeri maddelerin kullanımı kalp krizi riskimizi önemli derecede arttırmaktadır. Sigarayı bırakmak zannettiğimiz kadar zor değil bu konuda sağlık kuruluşlarımızda gerekli destek ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Obezite ve yetersiz fiziksel aktivite kalp sağlığımızı tehdit eden bir diğer önemli konudur. Özellikle karın tipi şişmanlık kalp damar hastalığı açısından risklidir. Erkeklerde ideal bel çevresi değeri 94 cm ve kadınlarda 80 cm’nin altındadır. Haftada en az 3 gün veya en az 45 dakika yapılacak hızlı tempo yürüyüş ya da günlük 10.000 adım hedefi bile gözle görülür değişiklikler oluşturarak kalp damar hastalığı riskimizi azaltacaktır. Obezite konusunda hastanelerimizden yardım almaktan çekinmeyin.
Yine beslenme alışkanlığımızda yapacağımız değişiklikler daha sağlıklı Yarınlar için bize yardımcı olacaktır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan “Akdeniz Tipi Beslenme Alışkanlığı” adını verdiğimiz kalp sağlığı dostu beslenme şekli kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.
Günlük tuz tüketimimizi bir tatlı kaşığı ile sınırlandırmak karbonhidrat ve doymuş yağ içeren gıdaları en aza indirmek alacağımız birkaç basit önlem.
Özellikle diyabet, böbrek hastalığı, hipertansiyon ve 1 derece yakınlarında kalp hastalığı öyküsü olan kişilerin düzenli olarak kalp hastalıkları açısından kontrollerini yaptırmaları erken tanı ve tedavi açısından önem arz etmektedir.
Kalbimiz için doğru kararlar almanın tam zamanı, birlikte daha sağlıklı yarınlar için kalbimizin sesine kulak verelim.