“Tüberkülozu Sona Erdirmek İçin Yatırım Yapın, Hayatları Kurtarın!”
Tüberküloz (TB), dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir. Her gün 4000'den fazla insan TB nedeniyle hayatını kaybetmekte ve 28.000'e yakın insan bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalığa yakalanmaktadır. Küresel TB ile mücadele çabaları 2000 yılından bu yana yaklaşık 66 milyon hayat kurtarmıştır.
TB’nin sağlık, sosyal ve ekonomik yıkıcı sonuçlarını önlemek, kamuoyunda farkındalığı artırmak ve küresel hastalık salgınını sona erdirmek amacıyla Robert Koch tarafından Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfedildiği, böylece hastalığın teşhis ve tedavisinin yolunun açıldığı 24 Mart 1882 gününe ithafen her yıl 24 Mart “Dünya Tüberküloz Günü” olarak anılmaktadır.
Ülkemizde başarı ile yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı sayesinde her yıl hasta sayısında azalma gözlenmektedir. Ülkemizde tüm tanı ve tedavi hizmetleri sağlık kuruluşlarında ücretsizdir. TB hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalarımıza ulaştırılmaktadır.
Hastaların tedavisini düzenli olarak sürdürmek ve tamamlanmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT hastanın ilaçlarını doğru ve tam olarak içtiğinden emin olabilmek için her doz ilacın bir sağlık personelinin veya başka bir görevlinin gözetiminde içirilmesidir. İletişim teknolojisindeki gelişmelerden faydalanarak hastanın ilacını içerken bir sağlık çalışanına görüntülü bağlanması veya ilaç içmesini kaydedip video yollaması şeklinde uygulanan Video Gözetimli DGT de özellikle COVID-19 pandemisi döneminde ülkemizde uygulanarak yaygınlaşmıştır.
DSÖ tarafından 2021 yılı Dünya TB Günü teması “Tüberkülozu Sona Erdirmek İçin Yatırım Yapın, Hayatları Kurtarın!” sloganı ile belirlenmiştir. Daha fazla yatırım milyonlarca insanın hayatını kurtararak TB hastalığının sona ermesini hızlandıracaktır. Bakanlığımız ulusal TB kontrol programı çalışmalarını ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde, kamu ve özel sektör, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla birlikte yürütmekte ve TB eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirerek sürdürmektedir.
- Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
- Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile verem hastalığından korunmak mümkündür.
- Verem hastalığından korunmak ve sevdiklerimizi korumak için bazı kurallara dikkat etmemiz gerekir: Öksürürken mutlaka ağzınızı kapatınız. Kullandığınız mendilleri çöp kutusuna atınız. Ellerinizi sabunla yıkayınız. Bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen gösteriniz.
- Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz: İki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi.
- Düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.
- Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir: Verem tedavisi gören hastaların tedavisinde kullanılan bütün tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.
- Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanınız.
- Sağlığınızı korumak için tüberküloz enfeksiyon kontrol önlemlerini almayı unutmayınız.
- Verem hastalığının bulaşmasını ve toplumda yayılmasını önleyebilirsiniz.
Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye!