Türkiye Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi Programı ve Eylem Planı Eğitimi ​
22 Şubat 2019

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimi Tarafından Çevre Sağlığı Hizmetlerine yönelik eğitim kapsamında Sağlık Bakanlığınca uygulanmak üzere yürürlüğe konulmuş bulunan “Türkiye Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi Programı ve Eylem Planı”  eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

Bu kapsamda; Danışmentgazi Mahallesi Reis Caddesinde bulunan Türk Kızılay Kayseri Toplum Merkezinde, Sığınmacılara yönelik olarak Sağlık Uzmanı Gülşah Yıldırım ve Tercüman Emine Göğçe eşliğinde, Çevre Mühendisi Mustafa Güç tarafından Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi konusunda eğitim verildi.

Olası zehirlenmelere karşı alınması gereken önlemlerin anlatıldığı eğitim toplantısında;  Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı vurgulandı. Karbonmonoksit Gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir.

Güney batıdan esen bir rüzgâr olan “Lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit gazı vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle 112 Acil Yardım Servisi aranmalıdır.

Soba, boru ve bacaların sağlam, temiz ve tıkanıksız olması, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmesi, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmaması, sobanın bulunduğu alanın devamlı havalandırılması, Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca soba yakılmaması, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmesi gibi basit tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı önlem alınmalıdır.

  • 237146ed-3b01-45c8-b339-481beb4559f4.jpg
  • 9dba7584-5535-48d5-b40b-fc371e370bbc.jpg
  • 759363a4-6e0f-44ab-91c9-8a6a21c8b08f.jpg
  • 7e011a38-581b-4f47-a03c-7a7cd2851702.jpg