Aile Hekimleri ve Pratisyen Hekimlere Akılcı Antibiyotik Eğitimi

Güncelleme Tarihi: 10/03/2020

Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı, hastalık ve ölüm oranlarında artış,  ilaçların yan etki risklerinin artması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetini artması gibi sonuçlara yol açmaktadır. Dünyada ve ülkemizde çeşitli çözüm yolları üretmek için yapılan programlar sonrası “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.

Bu kapsamda, İlimizde 2013 yılından bu yana aktif şekilde planlanan Akılcı Antibiyotik Kullanımı çalışmaları, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilerek her yıl çeşitli eğitimler düzenlenmekte.  2020 yılı içerisinde planlanan 2 eğitim programından ilki olan “Erişkin ve Pediatrik Hastalarda Akılcı Antibiyotik Yaklaşım” eğitimi, 9 Mart tarihinde, GETAT Merkezi Konferans Salonunda başladı.

Akıl İlaç İl Koordinatörü Dr. Erdal Yücel’in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan; “Her ne kadar eğitimin adı ‘Akılcı Antibiyotik Eğitimi’ olsa da, şunu biliyoruz ki, akılcı antibiyotik kullanımı dendiğinde sadece antibiyotikleri düşünmemek gerekiyor. Tüm ilaçların birbirleri ile etkileşimi var. Akılcı ilaç kullanımı tabirini de bilmemiz gerekiyor. Akılcı ilaç hastalığa uygun ilacı, uygun doz uygun sure kullandırmaktır.  Kafamızda oluşan soru işaretlerini aydınlatmak adına bu eğitimler daha da önem kazanıyor. Siz değerli hekimlerimize katılımlarınızdan dolayı, Sn. Dr. Erdal Yücel’e katkılarından dolayı, Sn. Uzm Dr. İnci Gülmez’e, Sn. Doç. Dr. Yasemin Altuner’e ve Sn. Uzm. Dr. Binnaz Çelik’e de bizimle olduklarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Kayseri Şehir Hastanesinde görevli Doç. Dr. Yasemin Altuner Torun, Uzm. Dr. Binnaz Çelik ile Kayseri Devlet Hastanesinde görevli Uzm. Dr. İnci Kılıç’ın görev aldığı eğitim, 13 Mart 2020 tarihine kadar 5 farklı oturumda yapılacak.